Kylmävaha-öljymaalaus – Mitä se on?
Tutustuin kylmävaha-öljymaalaukseen vuosia sitten taitelijoiden Rebecca Crowellin ja Jerry McLaughlinin ohjauksessa. Ensimmäisen harjoitustyön tehtyäni tiesin, että tämä on minun tekniikkani. Tekniikka on lähes tuntematon Suomessa. Kylmävahaa käytetään kyllä maalien paksuntamiseen, mutta ei tiettävästi sillä tavoin, miten olen oppinut sitä käyttämään näiden kahden mestarin opissa. Alkutaival oli hankala, koska taideliikkeet Suomessa eivät tunteneet tekniikkaa lainkaan. Onnekseni löysin kuitenkin vahaa ja pääsin tekemään ensimmäiset kokeiluni. Seuraavaksi oli hankittava työkalut, joita en löytänyt Suomesta, enkä tuohon aikaan edes koko Euroopasta. Tilasin työvälineet suoraan mestareiltani Yhdysvalloista.
Kylmävaha-öljymaalauksessa maalausaineena käytetään öljyvärin ja kylmävahamediumin seosta. Medium on sekoitus mehiläisvahaa, hartsia ja liuotinta. Ratkaiseva on, millaista hartsia ja liuotinta seos sisältää. Olen mieltynyt Gamblinin Gold Wax Mediumiin, joka toimii parhaiten pehmeän telan kanssa. Kylmävaha-öljymaalauksessa käytetään työvälineinä pehmeää telaa (ei toistaiseksi saatavissa Suomesta), silikonilastoja sekä palettiveitsiä. Lisäksi kuvioinnissa voi käyttää mitä mielikuvituksellisimpia työvälineitä riippuen kunkin taiteilijan käden jäljestä ja ilmaisun tarpeesta. Minun käytössäni ovat näiden kolmen päätyökalun lisäksi silkkipaperia, eri vahvuisia puutikkuja, harjoja, naruja yms. Sivellintä käytetään hyvin harvoin. Itse käytän sivellintä liuottimella kuvioimiseen, jolloin voin poistaa päällimmäisiä kerroksia ja nostaa esiin historiaa.
Maalauspohjina käytetään enimmäkseen öljymaalaukseen soveltuvaa paperia sekä vaneria tai mdf-levyä. Maalata voi myös kankaalle tietyin edellytyksin. Vaneripohjia hankin ensin Englannista ja tein niitä myös itse. Sittemmin sain houkuteltua Puusepänliike Nukarisen Alavudelta kokeilemaan vaneripohjien tekemistä. Nykyisin käytän heidän laadukkaita pohjia lähes yksinomaan. Nämä pohjat ovat kevyitä ja todella siististi tehtyjä. Voin suositella niitä lämpimästi.
Kylmävahamaalaus on kerroksellista maalaamista. Työskennellessä rakennetaan tietoisesti historiaa, jota voi myöhemmin "kaivaa" esiin esimerkiksi raaputtamalla tai käyttämällä liuotinta. Keskeistä tekniikassa on oppia hyödyntämään eri kuivuusasteita.
Kylmävahamaalaus ei ole hätäisen ihmisen tekniikka. Siksi suosittelen maalaamaan sarjassa, jotta voi siirtyä aina seuraavan työhön toisen kuivumista odotellessa. Jos kiinnostuit tekniikasta, tule kursseilleni. Seuraa sivuillani Kurssit-osiota, ja ilmoittaudu mukaan. Seuraava kurssi on näillä näkymin syksyllä Espoossa. Olen varma, että ihastut tähän tekniikkaan ja se avaa sinun ilmaisullesi uusia mahdollisuuksia. Tervetuloa mukaan!
– Outi Hägg, 2.7.2023